Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Verlichtingsoplossingen voor moderne nieuwbouwwoningen

Wie aan bouwen denkt, denkt vaak eerst aan ruwbouw, isolatie of dakbedekking. Maar wie slim bouwt, denkt ook tijdig aan verlichting. En dan hebben we het niet alleen over het binnenplan, maar ook over de verlichting rondom je woning. Een goede voorbereiding tijdens de bouwfase kan je later heel wat breekwerk, kopzorgen én kosten besparen. In dit artikel bekijken we hoe je verlichting best aanpakt in een nieuwbouwwoning, met oog voor duurzaamheid, comfort en esthetiek.

Denk op tijd aan je lichtplan

Verlichting is veel meer dan enkel sfeer of decoratie. Het bepaalt mee hoe je ruimtes ervaart én gebruikt. Tijdens de ontwerpfase van je woning is het daarom slim om meteen een lichtplan uit te tekenen. Zo kan je elektriciteitspunten, schakelaars en armaturen goed afstemmen op de indeling van je huis. Tijdens de ruwbouw kan je ook al rekening houden met ingewerkte spots in plafonds, wandpunten in de gevel en leidingen naar buiten. Dat laatste is zeker belangrijk als je ook rond je woning een goed verlichte omgeving wil.

Buitenverlichting niet vergeten

Veel mensen stellen buitenverlichting uit tot "later", maar eigenlijk is dit net iets waar je tijdens de bouwfase al aandacht aan moet geven. Denk aan kabels die onder je oprit of terras moeten komen, of aan stopcontacten en schakelaars op strategische plaatsen. Een energiezuinige optie die steeds populairder wordt, is buitenverlichting op zonne energie. Deze systemen werken volledig onafhankelijk van je elektriciteitsnet, vragen geen graafwerken en zijn ideaal voor moeilijk bereikbare zones zoals tuinpaden of het einde van je oprit. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk én goed voor je energiefactuur.

Functioneel én stijlvol

Verlichting is vandaag niet enkel functioneel, het mag ook gezien worden. Architecturale woningen vragen om sobere, strakke armaturen die de lijnen van de woning versterken. Een goed geplaatste wandlamp aan de gevel kan bijvoorbeeld zorgen voor subtiele accenten, en verhoogt tegelijk de veiligheid rond de woning. Kies bij voorkeur voor armaturen die passen bij de stijl van je woning én bestand zijn tegen ons Belgisch klimaat. Vergeet ook de kleurtemperatuur niet: warm wit licht voelt aangenamer aan dan fel wit, zeker rond de woning.

Automatisatie en slimme technologie

Met een nieuwbouwwoning zit je in pole position om te werken met slimme technologie. Denk aan bewegingssensoren, daglichtsturing of verlichting die automatisch aangaat bij zonsondergang. Je kan je volledige systeem koppelen aan domotica of een app op je smartphone. Zo heb je altijd controle over je verlichting, zelfs vanop afstand.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips